Fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami
Fasolka szparagowa to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Chętnie sięgamy po cienką, delikatną fasolkę z tygodnia francuskiego w Lidlu (zawsze robię jej spory zapas, gdy tylko się pojawi). W sezonie jednak zdecydowanie warto postawić na świeżą fasolkę, bo smakuje jeszcze lepiej i idealnie sprawdza się w prostych, letnich daniach. Tym razem u mnie na obiad fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami i posiekaną szalotką. Całość skropiłam oliwą i posypałam sezamem. Tyle wystarczyło.
Wyszło wyśmienicie, lekko, aromatycznie i bardzo letnio. To świetna propozycja nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna sałatka na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Polecam spróbować!
A jeśli jesteś fanem fasolki szparagowej polecam Ci również przepisy na:
Fasolkę szparagową po katalońsku
Ziemniaki smażone z fasolka szparagową i papryką
Fasolkę szparagową w pomidorowym sosie
Zapiekankę ziemniaczaną z jajkami i fasolką szparagową
Cudowny makaron z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową w sosie curry
fasolka szparagowa z parówkami i ryżem
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową

- 350-400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
- 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (z zalewy; u mnie CA’BERTA, polecam)
- 10 czarnych oliwek
- około 80 g sera sałatkowego typu feta/favita
- 1 szalotka
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, cukier
- ziarna sezamu do posypania – opcjonalnie
Fasolka szparagowa z fetą i suszonymi pomidorami – wykonanie:
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy na plasterki.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Ser feta/favita kroimy w kostkę.
Składniki łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
Opcjonalnie można posypać ziarnami sezamu.



