Cytrynowiec z kisielową pianką
Są takie przepisy, które od razu trafiają do rodzinnego kanonu ulubieńców. Ten cytrynowiec z kisielową pianką to właśnie taki wypiek. Moje dziecko po pierwszym kęsie orzekło: „To najlepsze ciasto cytrynowe na świecie!” i trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Ja sama uważam, że dawno już nie jadłam tak dobrego ciasta cytrynowego.
Ciasto składa się z cienkiego jasnego biszkoptu, cytrynowej masy budyniowej, kisielowej pianki usztywnionej galaretką i warstwy galaretki na wierzchu.
Całość jest doskonale wyważona – słodko-kwaśna, lekka i przyjemnie orzeźwiająca. Idealna na letnie spotkania, rodzinne uroczystości, albo po prostu do popołudniowej kawy.
Wypróbuj koniecznie to najlepsze ciasto cytrynowe:)
Jeśli jesteś fanem cytrynowych wypieków, zobacz też inne przepisy na blogu (4 pierwsze przepisy to moi faworyci):
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym
Biszkopt z cytrynową pianką i musem mango
Ciasteczka Thumbprint cytrynowe

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki oleju
Cytrynowy krem budyniowy:
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 1/2 szklanki soku z cytryny (u mnie z 2 dosyć dużych cytryn)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 4/5 szkl. cukru
- 200 g masła
Kisielowa pianka:
- 1 op. kisielu cytrynowego, bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 330 g śmietanki 36%
- 1 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- 2 galaretki cytrynowe
Najlepszy cytrynowiec. Sposób wykonania:
Biszkopt:

W misie miksera umieszczamy całe jajka, wsypujemy cukier i miksujemy przez około 4 minuty na jasną, puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec obroty miksera zmniejszamy i wsypujemy przesiane obie mąki, miksujemy do połączenia.
Przygotowane ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-18 minut.
Cytrynowy krem budyniowy:

Do dużego garnka wlewamy 1/2 szklanki soku z cytryny oraz 1 szklankę wody. Dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Pozostałe 1/2 szklanki wody wlewamy do garnuszka, dodajemy proszek budyniowy oraz żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mieszankę tę wlewamy na gotującą się wodę. Mieszamy, i gotujemy, aż do uzyskania gęstego budyniu.

Budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy z miękkim masłem (najpierw ucieramy masło, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu).
Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
Kisielowa pianka:

Do garnka wlewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy cukier, następnie całość doprowadzamy do wrzenia.
Proszek kisielowy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy na gotującą się wodę i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego kisielu dodajemy suchą galaretkę i mieszamy energicznie, aż się rozpuści. Studzimy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do zimnego kisielu i mieszamy łyżką, do połączenia.
Powstałą piankę kisielową wykładamy na budyń cytrynowy, wyrównujemy.
Galaretka:

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach (500ml) gorącej wody, odstawiamy do stężenia.
Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.







