Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym

Dziś coś dla tych, którzy mają ochotę na rybę w nieco innym wydaniu niż klasyczna panierowana i smażona na patelni.
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym, to taka potrawka rybna – delikatna, aromatyczna, idealna by podać ją z dodatkiem ryżu. U mnie w towarzystwie brokułów i szparagów, ale równie dobrze sprawdzi się też fasolka szparagowa, kalafior czy nawet groszek cukrowy.

Pomysł na zdrowy i szybki obiad

Danie jest lekkie, ale sycące – idealne na codzienny obiad. Sos pomidorowy pięknie łączy wszystko w całość, a świeże warzywa dodają daniu koloru i chrupkości.

To danie to idealne połączenie ryby, warzyw i delikatnego sosu pomidorowego, które świetnie sprawdzi się w sezonie wiosenno-letnim. Jest lekko, aromatycznie i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak lubimy!

Podasz z ryżem, kaszą czy może młodymi ziemniakami? Daj znać w komentarzu.

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 małej cytryny
  • parmezan do posypania
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • sól, pieprz
  • ryż do podania

Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym – wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i osłodzonych wrzątku.

Szparagi gotujemy (wcześniej usuwamy zdrewniałe końcówki – odłamujemy. Szparagi zbieramy w pęczek i obwiązujemy kuchenną nicią. Wstawiamy do wąskiego, wysokiego garnka i gotujemy na niewielkim ogniu – im cieńsze szparagi, tym krócej. Główki szparagów powinny wystawać poza poziom wody i „dojść” w parze).

Dorsza dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w grubszą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy również paprykę. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i dusimy, na małym ogniu, przez około 10 minut. Pod koniec dokładamy rybę i podgrzewamy razem jeszcze 2-4 minuty. Posypujemy tartym parmezanem.

Podajemy z ugotowanymi szparagami, brokułami i np ryżem basmati lub pieczonymi ziemniaczkami.