Naleśniki z szynką i porem – zapiekane
Szukasz pomysłu na wytrawne naleśniki, które będą nie tylko smaczne, ale też proste i sycące? Mam dla Ciebie świetną propozycję – naleśniki z szynką, porem oraz tartym serem cheddar. To danie idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.
Dlaczego warto wypróbować przepis na naleśniki z szynką i porem?
- To pyszna i niebanalna alternatywa dla klasycznych naleśników
- Świetny sposób na wykorzystanie porów w kuchni
- Ser cheddar dodaje kremowości i wyrazistego smaku
- Przepis jest prosty, a efekt naprawdę robi wrażenie!
Inne pomysły na wytrawne naleśniki?
To już kolejna moja propozycja z wykorzystaniem porów jako nadzienia do naleśników. Jeśli szukasz więcej inspiracji, koniecznie sprawdź też inne przepisy:
Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 szkl. mleka
- 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 2-3 duże pory
- 200 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa, fajnie sprawdzi się też pieczony schab)
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 100-120 g tartego sera cheddar
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej
- ketchup
Naleśniki z szynką i porem – wykonanie:
Szykujemy ciasto naleśnikowe ze swojego ulubionego przepisu lub wg powyższych proporcji. Ja przygotowałam 8 grubszych naleśników, z czego 2 podałam dla dziecka na słodko, a 6 nadziałam farszem szynkowo-porowym.
Do garnka wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko, cukier, sól oraz olej. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut, po czym porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki.
Pory kroimy na półplasterki.
Szynkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pory i smażymy je na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia (uwaga, by ich nie przypalić). Następnie dodajemy kwaśną śmietanę oraz szynkę, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy tarty ser cheddar, mieszamy.
Porcje nadzienia rozkładamy na 6-7 naleśnikach. Dowolnie składamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch można posypać dodatkową porcją tartego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Naleśniki podajemy solo lub np z sosem czosnkowym czy z ketchupem. Fajnie sprawdzi się też prosta sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych.






