Łosoś z pieczonymi warzywami i surówką z kiszonego ogórka

Dziś łosoś pieczony na fasolce szparagowej, cebuli, papryce i cukinii z fantastyczną surówką z marchewki, jabłka, cebuli i kiszonego ogórka, czyli fantastyczny pomysł na zdrowy obiad.

Uwielbiam pieczonego łososia z warzywami, a w zestawieniu z tą surówką to jest już dla mnie obiad doskonały. W zasadzie to tak mi ta surówka smakuje, że od kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy, robię ją w ten sposób bardzo często i mogę śmiało stwierdzić, że jest to moja ulubiona surówka do wszystkiego 😉 Spróbuj i Ty! 🙂

Fasolkę do łososia wykorzystuję mrożoną. Podczas tygodnia francuskiego w Lidlu dostępna jest taka ekstra cienka i ja ją uwielbiam. Gotuję ją o 3 minutki krócej niż zazwyczaj, bo będzie jeszcze zapiekać się w piekarniku.

na 3 porcje:

  • około 500 g filetu z łososia
  • kawałek małej, cienkiej cukinii
  • 1/2 małej cytryny
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200-230 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • oliwa
  • zioła włoskie
  • oregano
  • sól, pieprz

Surówka z kiszonych ogórków:

  • 3 kiszone ogórki
  • 1 większa marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • odrobina cukru/erytrytolu do smaku
  • sól, pieprz – opcjonalnie

Rybę dzielimy na trzy porcje, oprószamy oregano, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (z cytryny można wcześniej odkroić 3 plasterki i położyć na łososiu).

Paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy na ósemki (lub, jeśli jest duża, na mniejsze kawałki. Po upieczeniu powinna zmięknąć, a jednocześnie pozostać też lekko „chrupiąca”). Cukinię kroimy na paseczki (wzdłuż na pół, a następnie jeszcze dwukrotnie na pół każdy kawałek (jeśli są pestki, można je odkroić)). Warzywa skrapiamy niewielką ilością oliwy, oprószamy ziołami włoskimi.

Fasolkę szparagową gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie (około 2-3 minutki krócej niż zazwyczaj). Odcedzamy.

Z papieru do pieczenia szykujemy „koszyczki” – zwijamy w harmonijkę, zabezpieczamy przed rozwinięciem nitką z obu stron i rozwijamy środek). Do środka dajemy fasolkę szparagową, paprykę, cebulę oraz cukinię. Na warzywach rozkładamy łososia (można położyć na nim plaster cytryny).

Koszyczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.


Podajemy z ziemniakami lub z samą surówką z kiszonego ogórka:

Ogórki, obraną marchewkę oraz jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z jogurtem, oliwą, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku odrobiną erytrytolu lub solą i pieprzem (u mnie samo słodzidło).