Szaszłyki z indykiem, kiełbasą i halloumi
Zapraszam na obłędnie pyszne szaszłyki, które robimy w naszej kuchni bardzo często – zwłaszcza w sezonie grillowym lub po prostu wtedy, gdy mamy ochotę na coś kolorowego i aromatycznego z piekarnika lub air fryera.
To połączenie smaków sprawdza się u nas za każdym razem: indyk, kiełbasa drobiowa, halloumi, czerwona papryka, cebula i pieczarki. Do części szaszłyków dorzuciłam, tak dla hecy rzodkiewkę – i powiem szczerze: wyszło naprawdę super. Lekko chrupiąca i przyjemnie pikantna – idealnie uzupełniła resztę składników.
Szaszłyki podałam z lekką surówką z kapusty pekińskiej, z jabłkiem pokrojonym w kostkę, cebulą oraz pestkami dyni i słonecznika, polaną sosem balsamicznym. Pyyyyycha!

- 2 polędwiczki z indyka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, odrobina curry oraz odrobina imbiru)
- około 200 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 1 op. sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 6 twardych pieczarek (u mnie brązowe)
- 6 rzodkiewek – opcjonalnie
Szaszłyki z indykiem, kiełbasą i halloumi – wykonanie krok po kroku:

Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy do smażenia, mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania.

Paprykę kroimy w większą kostkę.
Cebulę kroimy na grubsze kawałki.
Pieczarkom odkrawamy nóżkę.

Kiełbasę kroimy na plasterki (ale nie za cienkie).
Ser halloumi kroimy w grubą kostkę (na plasterki, a następnie każdy na pół). Skrapiamy niewielką ilością oliwy.

Na szpadki (lub wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków) nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki: mięso, cebulę, pieczarkę, halloumi, paprykę, kiełbasę i jeśli dodajesz – rzodkiewkę
(ja dawałam po kilka kawałków mięsa, kiełbasy i papryki oraz po 1 kawałku cebuli, pieczarki i do dwóch szaszłyków dodatkowo po 1 rzodkiewce. Kilka szaszłyków miało po 1, a kilka po 2 kawałki halloumi; w sumie po wykorzystaniu wszystkich składników wyszło mi 7 szaszłyków).

Gotowe szaszłyki grillujemy lub pieczemy (ja piekłam partiami we frytownicy beztłuszczowej, na ustawieniach: 180 stopni, przez około 12-14 minut.
Uwaga! Czas pieczenia może być różny dla różnych urządzeń, a także zależny będzie od wielkości kawałków mięsa.











O jaaa, ślinka cieknie od samego patrzenia na te szaszłyki! 🤤 Musiałem zrobić, no i co? No i przepadłem. Indyk soczysty, kiełbaska robi swoje, a halloumi… no halloumi to jest król grilla, serio 😂 Wszystko razem smakuje tak dobrze, że człowiek nie wie, czy je, czy właśnie wygrywa życie! Grill bez tych szaszłyków to jak impreza bez muzyki – niby można, ale po co? 🔥🍢