Wielkanocna sałatka jajeczno-szynkowa

Polecam Wam dziś pyszną sałatkę jajeczno-szynkową z chrzanem. Sałatka jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Dodatek chrzanu nadaje jej nieco ostrości i sprawia, że jest to świetna sałatka na Wielkanoc.

Do przygotowania sałatki wykorzystałam jajka oraz mieszankę różnych wędlin – miałam kawałek pieczonego schabu, kiełbasę krakowską oraz gotowany boczek. Dodatkowo wysmażyłam na chrupko cienkie plastry surowego boczku i tak przygotowanym bekonem posypałam wierzch sałatki. Stanowił on super chrupiący dodatek.

  • 6 jajek
  • 200 g szynki (u mnie pieczony schab)
  • kawałek boczku (u mnie surowy, wysmażony na chrupko i pokruszony do dekoracji + około 50 g boczku gotowanego na ciepło – zamiast boczku możesz wykorzystać więcej szynki)
  • około 100 g kiełbasy krakowskiej
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 4-5 łyżek groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 łyżeczki chrzanu (u mnie ze słoiczka, 72%)
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu kroimy w grubą kostkę.

Szynkę, kiełbasę krakowską oraz gotowany boczek kroimy w kostkę.

Surowy boczek rumienimy na rozgrzanej patelni na chrupko, odkładamy do dekoracji.

Ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.

Majonez łączymy z musztardą i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Posypujemy pokruszonym bekonem.


Uwaga! Jeśli chcesz, by sałatka ładniej się prezentowała, przed wymieszaniem wszystkich składników, odłóż po łyżce szynki, ogórka i groszku. Pozostałe składniki wymieszaj, przełóż do docelowej salaterki, a następnie posyp odłożonymi składnikami.