Sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami i jajkiem

Oj, jak mi ta sałatka smakowała. Głównymi składnikami są jajka oraz kalafior, a groszek, ogórki i marynowane pieczarki stanowią dla nich bardzo smaczne tło. Jeżeli smakowała Ci sałatka kalafiorowa lub lubisz wariacje na temat sosu tatarskiego, to te smaki z pewnością Cię zadowolą.

Sałatka jest pyszna, choć po zmieszaniu składników nie jest zbyt urodziwa. Jeśli chcesz, by wyglądała lepiej, pamiętaj, by odłożyć część groszku, kilka jajek i pieczarek i ułożyć je na wierzchu sałatki (po zmieszaniu pozostałych składników z majonezem).

  • 1 kalafior
  • 5 jajek
  • kilkanaście marynowanych pieczarek (wykorzystałam 1/3 dużego słoika)
  • 140 g drobnego groszku konserwowego
  • 4-5 ogórków konserwowych

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku na półtwardo (powinien pozostać lekko chrupiący, chyba, że wolisz inaczej). Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.

Pieczarki kroimy na ćwiartki.

Groszek osączamy z zalewy.

Ogórki kroimy na plasterki.

Majonez łączymy ze śmietaną i posiekanym koperkiem/szczypiorkiem (1 łyżkę można odłożyć do posypania sałatki). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Składniki rozkładamy na dużym półmisku. Polewamy sosem majonezowym. Posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem

Inspiracja -smakowite dania