Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą
Jeśli lubisz ciasta z brzoskwiniami, koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Jest przepyszne! Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje 🙂
Brzoskwiniowa Dama to kakaowy biszkopt przełożony kremem śmietanowym z białą czekoladą i przezroczystą galaretką oraz warstwą brzoskwiniową.
Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz (przynajmniej dla mnie). Jest bardzo mięciutkie, puszyste i delikatne.
Doskonale sprawdzi się podczas Świąt czy rodzinnych uroczystości.

szklanka = 250 ml
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 niepełna szkl. drobnego cukru (takie 4/5 szklanki)
- 1 niepełna szkl. mąki pszennej
- 1 lekko kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
Krem:
- 500-600 g śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 op. galaretki przezroczystej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą – wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do połączenia (lub delikatnie mieszamy szpatułką).
Ciasto przekładamy do blaszki 18×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty (jeden powinien być ekstra cienki (to może być sama „skórka”); ten najcieńszy miksujemy w rozdrabniaczu na okruchy).

Brzoskwinie odsączamy, kroimy w drobną kostkę.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy do połączenia/rozpuszczenia.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę z czekoladą, miksujemy do połączenia.

Na jeden blat wykładamy część masy śmietanowej, rozprowadzamy na niej równą warstwę brzoskwiń (masa dosyć szybko tężeje, więc robimy to szybko i sprawnie).

Wykładamy drugą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałą, cienką warstwą masy. Posypujemy okruchami ciasta.
Odstawiamy do schłodzenia.










