Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą
Jeśli lubisz ciasta z brzoskwiniami, koniecznie musisz spróbować tego ciasta. Jest przepyszne! Jestem pewna, że i Tobie zasmakuje 🙂
Brzoskwiniowa Dama to kakaowy biszkopt przełożony kremem śmietanowym z białą czekoladą i przezroczystą galaretką oraz warstwą brzoskwiniową.
Ciasto jest słodkie, ale jest to taka przyjemna słodycz (przynajmniej dla mnie). Jest bardzo mięciutkie, puszyste i delikatne.
Doskonale sprawdzi się podczas Świąt czy rodzinnych uroczystości.

szklanka = 250 ml
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 niepełna szkl. drobnego cukru (takie 4/5 szklanki)
- 1 niepełna szkl. mąki pszennej
- 1 lekko kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
Krem:
- 500-600 g śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 op. galaretki przezroczystej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą – wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko, tylko do połączenia (lub delikatnie mieszamy szpatułką).
Ciasto przekładamy do blaszki 18×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty (jeden powinien być ekstra cienki (to może być sama „skórka”); ten najcieńszy miksujemy w rozdrabniaczu na okruchy).

Brzoskwinie odsączamy, kroimy w drobną kostkę.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy do połączenia/rozpuszczenia.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę z czekoladą, miksujemy do połączenia.

Na jeden blat wykładamy część masy śmietanowej, rozprowadzamy na niej równą warstwę brzoskwiń (masa dosyć szybko tężeje, więc robimy to szybko i sprawnie).

Wykładamy drugą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałą, cienką warstwą masy. Posypujemy okruchami ciasta.
Odstawiamy do schłodzenia.











Wszystko tu gra. Poproszę kawałek do kawy
ciasto bardzo smaczne! wyszło dość wysokie- polecam
pyszne ciasto
Witam. Jaki smak tej galatetki przezroczystej?
Ja miałam truskawka-wanilia, ale może być inna.
Świetnie pieczesz! Uwielbiam Twoje przepisy i je polecam znajomym Buziaki*
Witam
Czy do masy można dodać serek mascarpone?
Można, ale wtedy nie dawałabym już galaretki. Można podgrzać śmietankę i w ciepłej rozpuścić czekoladę. Przestudzić, wstawić do schłodzenia do lodówki (najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 6-7 godzin), a następnie ubić z mascarpone.