Kruche ciasto z masą z mleczka skondensowanego
To kruche ciasto z masą z mleczka skondensowanego przygotowałam dwukrotnie. Za pierwszym razem podpiekłam nieco kruche ciasto i wówczas „masa” spłynęła mi na spód ciasta, tworząc odwrotny efekt, coś jak w przypadku „ciasta magicznego„. Za drugim razem masę wylałam bezpośrednio na surowe ciasto i wówczas ciasto pozostało na dole, a masa na górze.
Czy miało to znaczenie, czy był to zupełny przypadek? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że w obu przypadkach ciasto bardzo nam smakowało i bardzo szybko znikało z blaszki. Żałuję, że za drugim razem pominęłam dodatek orzechów.
Mam wrażenie, że ciasto najbardziej smakowało mi w dniu przygotowania i następnego dnia, natomiast później jakby gdzieś traciło swój urok. Na szczęście ciasto rozchodzi się dosyć szybko 🙂

Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
Masa kakaowa z mleczka skondensowanego:
- 100 g masła
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego Gostyń
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3-4 łyżki likieru kawowego (np Kahlua) – opcjonalnie
- szczypta soli
- do posypania posiekane migdały, orzechy laskowe lub ziarna słonecznika
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy starte na tarce zimne masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dajemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20×20 lub 24x24cm.
(za pierwszym razem podpiekłam ciasto przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; Nie wiem czy to było powodem, ale wówczas po wylaniu masy, spłynęła ona na spód blaszki)
W rondelku umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, wodę, oraz kakao. Całość podgrzewamy na malutkim ogniu. Pod koniec dodajemy mleko skondensowane, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej jeszcze masy dodajemy jajka, szczyptę soli oraz likier kawowy (opcjonalnie), mieszamy rózgą kuchenną.
Masę wylewamy na ciasto. Można posypać orzechami/migdałami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut (LUB do suchego patyczka).






