Gulasz drobiowy z papryką

Prosty gulasz drobiowy z kolorowymi paprykami, bakłażanem i cukinią. Możesz podać go z ryżem, czy ziemniakami, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z ugotowaną na sypko kaszą.

Gotując kaszę, pamiętaj, aby robić to na naprawdę malutkim ogniu, pod przykryciem. Wówczas możesz mieć pewność, że nie zbije się ona w nieapetyczną „kluchę”, tylko pozostanie idealnie sypka.

na 3-4 porcje:

  • kasza jęczmienna – ilość wg potrzeb
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cukinia
  • po 1 papryce zielonej, żółtej, czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 180-200 ml bulionu
  • 150-200 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czosnek niedźwiedzi
  • przyprawy do kurczaka (u mnie: mielona papryka słodka i ostra, curry, granulowany czosnek, sól, pieprz, trochę czosnku niedźwiedziego)

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut, aż na posolonej powierzchni pojawią się kropelki. Następnie opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w kostkę.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie, krótkie paseczki.

Cukinię kroimy na półplasterki.

Cebulę kroimy w kostkę.

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (np solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką słodką oraz po szczypcie: papryką ostrą, czosnkiem niedźwiedzim i curry). Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy.


Kaszę gotujemy na malutkim ogniu wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie na 3 porcje 125 g kaszy gotowanej pod przykryciem w 1 i 1/2 szklanki lekko osolonej wody).

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso (ja rozkładam je równą warstwą na całej powierzchni i nie mieszam, do czasu, aż powoli zacznie tracić różowy kolor). Dodajemy cebulę, chwilę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa oprószone czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia. Wlewamy bulion, dusimy przez 5 minut, na malutkim ogniu pod przykryciem, po czym pokrywkę zdejmujemy i dodajemy koncentrat rozmieszany ze śmietaną. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż do miękkości warzyw i odpowiedniego zgęstnienia sosu.


Uwaga: Gulasz możesz podlać nieco większą ilością bulionu, niż podałam w przepisie. Wówczas otrzymasz większą ilość „sosu”. Powstały sos (jeśli nie będzie odpowiednio gęsty) możesz zagęścić, dodając pod koniec 1 łyżkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.