Gulasz drobiowy z papryką
Prosty gulasz drobiowy z kolorowymi paprykami, bakłażanem i cukinią. Możesz podać go z ryżem, czy ziemniakami, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z ugotowaną na sypko kaszą.
Gotując kaszę, pamiętaj, aby robić to na naprawdę malutkim ogniu, pod przykryciem. Wówczas możesz mieć pewność, że nie zbije się ona w nieapetyczną „kluchę”, tylko pozostanie idealnie sypka.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka5.jpg)
na 3-4 porcje:
- kasza jęczmienna – ilość wg potrzeb
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1/2 bakłażana
- 1 cukinia
- po 1 papryce zielonej, żółtej, czerwonej
- 1 czerwona cebula
- 180-200 ml bulionu
- 150-200 ml śmietany 30%
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- czosnek niedźwiedzi
- przyprawy do kurczaka (u mnie: mielona papryka słodka i ostra, curry, granulowany czosnek, sól, pieprz, trochę czosnku niedźwiedziego)
Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut, aż na posolonej powierzchni pojawią się kropelki. Następnie opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w kostkę.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Cukinię kroimy na półplasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (np solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką słodką oraz po szczypcie: papryką ostrą, czosnkiem niedźwiedzim i curry). Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy.
Kaszę gotujemy na malutkim ogniu wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie na 3 porcje 125 g kaszy gotowanej pod przykryciem w 1 i 1/2 szklanki lekko osolonej wody).
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso (ja rozkładam je równą warstwą na całej powierzchni i nie mieszam, do czasu, aż powoli zacznie tracić różowy kolor). Dodajemy cebulę, chwilę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa oprószone czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia. Wlewamy bulion, dusimy przez 5 minut, na malutkim ogniu pod przykryciem, po czym pokrywkę zdejmujemy i dodajemy koncentrat rozmieszany ze śmietaną. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż do miękkości warzyw i odpowiedniego zgęstnienia sosu.
Uwaga: Gulasz możesz podlać nieco większą ilością bulionu, niż podałam w przepisie. Wówczas otrzymasz większą ilość „sosu”. Powstały sos (jeśli nie będzie odpowiednio gęsty) możesz zagęścić, dodając pod koniec 1 łyżkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka7.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/05/gulaszdrobiowyzkolorowapapryka1.jpg)