Makaron z parówkami

Obiad, który powstał z tego co było w lodówce. Niby nic wyszukanego, a zjedliśmy go ze smakiem 🙂

To makaron w pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek, papryki oraz parówek.

  • 250 g makaronu np kokardki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże brązowe pieczarki
  • 250 g dobrej jakości parówek
  • 1 puszka pomidorów
  • około 40 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa do smażenia

Makaron w pomidorowym sosie z pieczarkami, parówkami i papryką:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na półplasterki, a paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.

Moc palnika zwiększamy do średniej, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się roztopi.

Składniki oprószamy mąką, mieszamy i smażymy przez 1-2 minutki.

Wlewamy gorący bulion oraz dodajemy pomidory z puszki (u mnie koktajlowe).

Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, przez około 20 minut (aż sos zgęstnieje, a pomidorki się rozpadną, tworząc jednolity sos).

Na koniec do sosu dodajemy pokrojone na plasterki parówki. Podgrzewamy całość jeszcze przez 5 minut.

Oprószamy posiekaną natką. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem