Makaron z parówkami
Obiad, który powstał z tego co było w lodówce. Niby nic wyszukanego, a zjedliśmy go ze smakiem 🙂
To makaron w pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek, papryki oraz parówek.
- 250 g makaronu np kokardki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 4 duże brązowe pieczarki
- 250 g dobrej jakości parówek
- 1 puszka pomidorów
- około 40 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier
- oliwa do smażenia
Makaron w pomidorowym sosie z pieczarkami, parówkami i papryką:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na półplasterki, a paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.
Moc palnika zwiększamy do średniej, dodajemy masło i podgrzewamy, aż się roztopi.
Składniki oprószamy mąką, mieszamy i smażymy przez 1-2 minutki.
Wlewamy gorący bulion oraz dodajemy pomidory z puszki (u mnie koktajlowe).
Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, przez około 20 minut (aż sos zgęstnieje, a pomidorki się rozpadną, tworząc jednolity sos).
Na koniec do sosu dodajemy pokrojone na plasterki parówki. Podgrzewamy całość jeszcze przez 5 minut.
Oprószamy posiekaną natką. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem