Placuszki serowe
Placuszki z tartego sera z dodatkiem cebulki oraz szynki. Świetne na śniadanie, a przygotowane w mini wersji świetne też jako imprezowa przekąska.
Nie jest to fit danie, ale polecam od czasu do czasu spróbować 🙂
- 2 jajka
- 1 op. mozzarelli light (125g)
- 150 g tartego sera cheddar
- 100 g szynki z indyka
- 1/4 cebuli
- zioła prowansalskie
W misce umieszczamy tarty ser cheddar, startą na dużych oczkach tarki mozzarellę oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz szynkę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
Za pomocą łyżki wykładamy porcje masy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano (ja czasem smażę pod przykryciem, czasami bez).
Uwaga: Kiedy ser pod wpływem temperatury zacznie się topić, placuszki rozleją się na patelni, dobrze by nie były one zbyt duże, bo później trudno je przewracać – te świeże, gorące są bardzo mięciutkie, z czasem jednak nabierają lepszej konsystencji (nieco twardnieją). Do przewracania przyda się silikonowa, szeroka szpatułka.
Podajemy solo lub z ulubionymi warzywami.