Kotleciki drobiowe z grzankami
Kotleciki z drobno siekanego mięsa z piersi kurczaka, obtoczone grzankami, to pyszna propozycja obiadowa. Naprawdę świetnie smakują. Mięso jest mięciutkie, a grzanki przyjemnie chrupią. Zdecydowanie jest to miła odmiana dla tradycyjnych mielonych z mięsa drobiowego.
Kiedyś robiłam podobne kotleciki z mięsa wieprzowego, z tym, że grzanki upchnęłam tam bardziej do środka. Zdecydowanie lepiej kiedy jednak pozostają na zewnątrz, w formie pewnego rodzaju „panierki”.
Moje kotleciki z grzankami podałam z tłuczonymi ziemniakami, surówką z marchewki, jabłka i pora oraz porami duszonymi z przecierem pomidorowym.
Wyszło mi 8 kotlecików i u nas był to obiad na 2 dni. Przechowane przez noc w lodówce i odgrzane w piekarniku następnego dnia również świetnie smakowały.
Inspiracja – Kwestia Smaku
- 2 piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 kajzerka
- 10 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia/masło klarowane
- mleko do namoczenia kajzerki
Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy.
Z chleba tostowego usuwamy skórkę. Miąższ kroimy najdrobniej jak to możliwe. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy na około 5-7 minut, do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, aż do uzyskania chrupiących grzanek (powinny się wysuszyć i delikatnie zarumienić).
Piersi kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Dodajemy 2 łyżki gęstej śmietany, mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki, dociskamy do nich, z obu stron, przygotowane grzanki.
Kotleciki obsmażamy na rozgrzanej oliwie/maśle klarowanym z obu stron do zezłocenia (wystarczy około 1 minutka na stronę), po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.