Piersi kurczaka w panierce pamrezanowej
Uwielbiam piersi kurczaka w panierce parmezanowej. Są taaakie pyszne! W gruncie rzeczy to zwykłe panierowane kotlety. Jednak dodatek parmezanu i mielonych migdałów wynosi je na zupełnie inny poziom. Dzięki tym dwóm składnikom mięso nabiera wyjątkowego smaku i lekko orzechowej nuty. Do tego zyskuje cudownie chrupiącą, złocistą skórkę, której po prostu nie da się oprzeć.
Na świeżo, prosto z patelni, to idealny pomysł na obiad. Wystarczy podać je z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką. U nas świetnie sprawdza się kiszona kapusta, sałata lodowa z sosem czosnkowym albo klasyczna marchewka z jabłkiem.
Muszę jednak przyznać, że piersi kurczaka w panierce parmezanowej na zimno smakują równie dobrze! Jeśli jakimś cudem zostanie coś od obiadu, robimy z nimi wypasione kanapki do pracy. Do chrupiącej bułeczki dodajemy sos tatarski, sałatę, plaster pomidora oraz wędzony ser i oczywiście parmezanowego kurczaka. Pycha!
Pokrojone w paseczki świetnie sprawdzą się też w tortilli z warzywami. Będzie to szybka opcja na lunch albo kolację. I właśnie to w nich lubię najbardziej: są uniwersalne, a pomysłów na ich podanie jest tyle, że nigdy się nie nudzą.
Polecam spróbować. Gwarantuję, że po pierwszym kęsie będziecie planować, kiedy zrobić je ponownie.

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie granulowany czosnek, mielona papryka, szczypta imbiru, zioła prowansalski, sól, pieprz)
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3-5 łyżek bułki tartej (wsypuję na oko)
- 1-2 jajka
- oliwa do smażenia/masło klarowane
Piersi kurczaka w panierce parmezanowej – wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje (można wzdłuż na pół, lub po lekkim ukosie na 2-3 części), delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając mięsu równą grubość. Oprószamy z obu stron ulubionymi przyprawami.
Jajko wybijamy na głęboki talerz, mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną.
W drugim talerzu łączymy bułkę tartą, tarty parmezan oraz mielone migdały, mieszamy.
Kurczaka panierujemy w rozmąconym jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 4-5 minut na każdą stronę (przewracamy na drugą stronę dopiero po tym jak panierka się zarumieni).



