Sernik z makiem

Sernik z makiem, mleczkiem skondensowanym oraz irysami. Na kruchym cieście posmarowanym marmoladą.

Zniknął u nas do ostatniego kawałeczka. Szczególnie mocno upodobał go sobie mój Syn.

Mleczka skondensowanego nie dałam całego (odłożyłam około 70 g, widoczne na zdjęciu). Mak planowałam dać zwykły, ale już w trakcie przygotowań okazało się, że mam tylko mielony, zaś cukierki również kupiłam złe, bo myślałam, że irysy są tylko z makiem, a miałam mleczne 😉 mimo to ciasto wyszło na tyle dobre, że zniknęło do ostatniego okruszka.

Sernik inspirowany tym przepisem: www.youtube.com/watch?v=Ze6r6SlZpts

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • nieco mniej niż 1/2 szkl. oleju
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dodajemy wg potrzeby)

Dodatkowo:

  • 150 g marmolady

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 puszka skondensowanego mleczka słodzonego
  • 4 jajka
  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 3-4 łyżki maku
  • około 10-15 cukierków irysów (przez przypadek kupiłam mleczne, lepsze byłyby takie z makiem)

Mąkę przesiewamy do miski z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy cukier, jajko oraz olej. Początkowo mieszamy łyżką. W razie potrzeby dodajemy gęstą, kwaśną śmietanę (proponuję zacząć od 1 łyżki). Wyrabiamy gładkie ciasto (będzie nieco tłuste). Dzielimy je na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki o wymiarach 21×28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Można ugnieść dłońmi, lub rozwałkować.


W misie miksera umieszczamy składniki na masę serową: twaróg, całe jajka, proszek budyniowy oraz mleczko skondensowane. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (u mnie, w mikserze planetarnym przez około 20-30 sekund). Na koniec dodajemy mak oraz pokruszone na mniejsze kawałki cukierki.


Ciasto smarujemy marmoladą, wylewamy na nie masę serową. Na wierzchu rozkładamy pozostałe ciasto (najlepiej rwać małe kawałki i nieco rozpłaszczyć je w dłoniach; ciastem nie pokrywamy całej powierzchni).

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.