Schab w sosie pieczarkowym z musztardą i ketchupem

Zachciało mi się schabu w sosie pieczarkowym, ale miałam ochotę na jakieś urozmaicenie. Kiedyś na blogu kulinarna chwila widziałam sos z dodatkiem musztardy i ketchupu, więc postanowiłam spróbować zrobić taki u siebie.

Muszę powiedzieć, że bardzo fajnie komponował się on z dodatkiem kaszy.

na 3-4 porcje:

  • 3-4 średnio grube plastry schabu
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • posiekana natka pietruszki
  • mielona papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • kasza np jęczmienna
  • ogórki kiszone

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki.

Oczyszczone plastry schabu delikatnie rozbijamy. Kroimy na pół, aby otrzymać dwa mniejsze kawałki z każdej porcji. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotlety z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, a gdy nieco się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy, aż do zarumienienia. Wlewamy słodką śmietankę oraz dodajemy musztardę i ketchup. Doprawiamy do smaku pieprzem (i ewentualnie solą – u mnie nie było takiej potrzeby).

Do sosu dodajemy mięso i chwilę podgrzewamy wszystko razem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Schab w sosie pieczarkowym podajemy np z ugotowaną kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.