Schab w sosie pieczarkowym z musztardą i ketchupem
Zachciało mi się schabu w sosie pieczarkowym, ale miałam ochotę na jakieś urozmaicenie. Kiedyś na blogu kulinarna chwila widziałam sos z dodatkiem musztardy i ketchupu, więc postanowiłam spróbować zrobić taki u siebie.
Muszę powiedzieć, że bardzo fajnie komponował się on z dodatkiem kaszy.
na 3-4 porcje:
- 3-4 średnio grube plastry schabu
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
- 4-5 łyżek ketchupu
- 250 ml śmietanki 30%
- posiekana natka pietruszki
- mielona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- kasza np jęczmienna
- ogórki kiszone
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki.
Oczyszczone plastry schabu delikatnie rozbijamy. Kroimy na pół, aby otrzymać dwa mniejsze kawałki z każdej porcji. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotlety z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, a gdy nieco się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy, aż do zarumienienia. Wlewamy słodką śmietankę oraz dodajemy musztardę i ketchup. Doprawiamy do smaku pieprzem (i ewentualnie solą – u mnie nie było takiej potrzeby).
Do sosu dodajemy mięso i chwilę podgrzewamy wszystko razem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Schab w sosie pieczarkowym podajemy np z ugotowaną kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.