A’la Szakszuka z mięsem mielonym

Co zrobić gdy masz ochotę na makaron z mięsem mielonym w pomidorowym sosie, ale… w ostatniej chwili okazuje się, że nie masz w domu makaronu? Dodaj do sosu jajka, podduś aż się zetną, a następnie podaj całość z kromką pieczywa. Najlepsza byłaby świeża bagietka, ale jeśli i ją zapomnisz wpisać na listę zakupów, to nawet chleb tostowy da radę 😉

Jeżeli chcesz wzbogacić danie o porcję warzyw, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę lub startą na dużych oczkach tarki marchewkę.

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 puszki pomidorów (u mnie 1 puszka pelati i 1 pomidorów krojonych)
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • suszona bazylia i oregano
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa do smażenia

Dodatkowo:

  • pieczywo (bagietka, zarumieniony chleb tostowy lub inne)
  • tarty parmezan do posypania
  • posiekana natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.

Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor.

Dodajemy pomidory z puszki i dusimy, aż do uzyskania gęstego sosu.

Doprawiamy bazylią, oregano oraz cukrem, solą i pieprzem do smaku.

Następnie robimy 4 wgłębienia, w które wbijamy jajka.

Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu, aż jajka się zetną.

Na koniec posypujemy posiekaną natką oraz tartym parmezanem.

Podajemy z pieczywem.