A’la Szakszuka z mięsem mielonym
Co zrobić gdy masz ochotę na makaron z mięsem mielonym w pomidorowym sosie, ale… w ostatniej chwili okazuje się, że nie masz w domu makaronu? Dodaj do sosu jajka, podduś aż się zetną, a następnie podaj całość z kromką pieczywa. Najlepsza byłaby świeża bagietka, ale jeśli i ją zapomnisz wpisać na listę zakupów, to nawet chleb tostowy da radę 😉
Jeżeli chcesz wzbogacić danie o porcję warzyw, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę lub startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 puszki pomidorów (u mnie 1 puszka pelati i 1 pomidorów krojonych)
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- suszona bazylia i oregano
- granulowany czosnek
- sól, pieprz, cukier
- oliwa do smażenia
Dodatkowo:
- pieczywo (bagietka, zarumieniony chleb tostowy lub inne)
- tarty parmezan do posypania
- posiekana natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia.
Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor.
Dodajemy pomidory z puszki i dusimy, aż do uzyskania gęstego sosu.
Doprawiamy bazylią, oregano oraz cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Następnie robimy 4 wgłębienia, w które wbijamy jajka.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu, aż jajka się zetną.
Na koniec posypujemy posiekaną natką oraz tartym parmezanem.
Podajemy z pieczywem.