Bajaderki piernikowe

Jeżeli masz duże opakowanie lukrowanych pierniczków i nie wiesz jak, poza zjedzeniem ich prosto z paczki, jeszcze je wykorzystać, możesz przygotować z nich np piernikowe bajaderki. Pachnące rumem, z suszonymi śliwkami i orzechami są naprawdę przepyszne, choć bardzo, bardzo słodkie. Ja ostatnio odzwyczaiłam się od słodkości i dla mnie jedna to jest max, ale mój mąż ogromnie je chwalił.

Bajaderki dosyć szybko się robi. Najwięcej czasu zajmuje zmiksowanie/rozdrobnienie pierniczków. Jeśli będziesz robić to w niedużym rozdrabniaczu, proponuję robić to partiami. Ja dodatkowo, przed włożeniem do misy rozdrabniacza, kruszyłam je jeszcze na mniejsze kawałki.

  • 450 g lukrowanych pierniczków (bez nadzienia)
  • 90 g masła
  • garść suszonych śliwek kalifornijskich
  • garść pokrojonych orzechów laskowych
  • garść pokrojonych słupków migdałowych
  • 2 łyżki rumu
  • 1 lekko kopiasta łyżka powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 2 pokruszone pierniczki do dekoracji
  • 200 g białej czekolady

Masło roztapiamy na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia.

Pierniczki kruszymy między palcami, a następnie partiami miksujemy w rozdrabniaczu na piach.

Śliwki kalifornijskie kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Orzechy i migdały drobno siekamy (ja miałam już posiekane).

Do miski z pokruszonymi pierniczkami dajemy śliwki, orzechy, powidła, masło oraz rum. Dodatkowo można dodać trochę (np 3 kostki) pokrojonej w drobną kostkę białej czekolady. Dokładnie mieszamy.

Z masy pierniczkowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie wyszło około 28-29 kuleczek).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej schłodzone bajaderki. Wierzch dekorujemy pokruszonymi pierniczkami.

Inspiracja: www.przyslijprzepis.pl/przepis/piernikowe-bajaderki