Miodownik z masą grysikową i orzechami

Nie będzie przesadą jeśli napiszę, że to jeden z lepszych miodowników jakie jadłam.

Pyszne, idealnie słodkie miodowe blaty przełożone dżemem z czarnej porzeczki i masą grysikową. No i te karmelizowane orzechy na wierzchu. Bajka. To ciasto będzie idealnym wypiekiem na Święta czy jesienno-zimowe spotkania z bliskimi.

Ciasto w moim odczuciu jest przeznaczone dla osób już trochę zaznajomionych z cukierniczymi wypiekami. Na samym początku jest dosyć luźne, klejące. Najlepiej po wyrobieniu i podzieleniu na równe części, lekko oprószyć je z wierzchu mąką i wałkować na równe blaty, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Ciasto miodowe:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 150 g masła (wyjęte z lodówki około 1,5 godziny wcześniej)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu

Masa orzechowa:

  • 220 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 80-90 g cukru

Masa grysikowa:

  • 750 ml mleka
  • 10-12 łyżek kaszy manny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki

Ciasto miodowe:

Do garnuszka dajemy 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki miodu. Podgrzewamy na malutkim ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, jajka, pokrojone na mniejsze kawałki średnio miękkie masło oraz mleko z miodem. Składniki łączymy ( ja zagniatałam dłońmi, ale uwaga! ciasto będzie mocno kleić się do rąk, takie ma być).

Gotowe ciasto dzielimy na 3 części (po około 265-270 g), lekko oprószamy z wierzchu mąką. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia (21x32cm) pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Każdy z placków umieszczamy w formie (21x32cm).


Dwa blaty pieczemy, każdy osobno, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Trzeci blat wstawiamy do blaszki, chwilowo odstawiamy na bok.

Warstwa orzechowa:

Orzechy grubo siekamy.

W rondelku umieszczamy masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia. Następnie dodajemy orzechy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy.

Masę orzechową rozprowadzamy na ostatnim cieście (surowym). Pieczemy w 180 stopniach przez około 12-14 minut. Studzimy.

Masa grysikowa:

Mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Tuż przed momentem wrzenia, wsypujemy kaszę mannę. Mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia masy. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony grysik. Miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec do masy można dodać troszkę rumu.

Składanie ciasta:

Jeden z miodowych blatów smarujemy połową dżemu. Wykładamy na niego połowę masy grysikowej. Dajemy kolejny blat miodowy, smarujemy go resztą dżemu oraz pozostałą masą. Na wierzch dajemy ciasto z orzechami.