Sałatka ryżowa z jabłkiem

Zapraszam Cię po przepis na bardzo prostą sałatkę ryżową z dodatkiem papryki, ogórka, czerwonej cebuli, kukurydzy oraz jabłka. Podałam do niej fantastyczny sos majonezowy z dodatkiem kaparów.

Sałatka wyszła lekka, przyjemnie chrupiąca. Warto wykorzystać do niej nieco twarde, najlepiej słodko-kwaśne jabłko.

Jeśli czujesz, że będzie Ci brakować mięsnego dodatku, dodaj do sałatki kawałek szynki lub wędzonego kurczaka.

  • 1 szkl. ryżu basmati
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duże, twarde (najlepiej takie słodko-kwaśne) jabłko
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść płatków migdałowych

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kaparów
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka (przelewamy wrzącą, a następnie zimną wodą, jeśli jest zbyt ostra w smaku).

Jabłko myjemy (można zostawić ze skórką lub obrać), usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.

Majonez łączymy z sokiem z cytryny i z lekka posiekanymi kaparami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi.