Kotleciki ziemniaczane z jajkiem i serem

Kotleciki ziemniaczane w ugotowanym jajkiem oraz tartym serem. Tym co nadaje im wyjątkowości jest jeszcze jeden dodatek, a mianowicie kapary. Kapary kupisz niemalże w każdym sklepie. Ja mam z Lidla, marki Freshona, dostępne są do kupienia w takich malutkich słoiczkach.

Do kotlecików koniecznie przygotuj też kaparowy sos majonezowy. Z nim kotleciki zdecydowanie lepiej smakują.

  • 800-900 g ziemniaków
  • 45 g masła
  • 5 jajek
  • 3 ząbki czosnku, wraz z łupinką
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • bułka tarta

Sos:

  • 3 łyżki majonezu kieleckiego
  • sok z około połowy małej cytryny – do smaku, nie cały
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Dodajemy masło i odstawiamy pod przykryciem do przestudzenia. Następnie ubijamy tłuczkiem na puree lub przepuszczamy przez praskę.

Pomidorki rozkładamy na blaszce wraz z nieobranymi ząbkami czosnku.

Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub dłużej, wg potrzeby – aż czosnek zmięknie, a skórka na pomidorkach delikatnie popęka. Jeśli będzie taka potrzeba możesz pomidorki zdjąć z blaszki wcześniej, a czosnek pozostawić dłużej, by odpowiednio zmięknął).

Trzy jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z ziemniakami.

Dodajemy 1 surowe jajko, tarty ser cheddar, posiekane z grubsza kapary, posiekaną natkę oraz wyciśnięty ze skórki pieczony czosnek. Mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki (jeśli byłaby taka potrzeba można dodać trochę bułki tartej, a jeszcze lepiej panieru z ciecierzycy – u mnie nie było potrzeby, kotlety dobrze się lepiły i trzymały formę).

Na głęboki talerz wybijamy ostatnie jajko, mieszamy widelcem. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą (w tym wypadku panier z ciecierzycy sprawdza się słabo). Kotlety panierujemy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, a następnie smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanej na patelni oliwie.

Podajemy z pieczonymi pomidorami oraz kaparowym majonezem.

Majonez łączymy z posiekanym kaparami, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.