Makaron w sosie serowym ze śliwkami

Makaron w sosie serowym z szynką i … śliwkami. Jeśli to połączenie nie brzmi dla Ciebie zbyt abstrakcyjnie, spróbuj, być może zasmakuje Ci tak samo mocno jak smakowało nam.

W zasadzie pomysł na to danie powstał dosyć spontanicznie. Miałam otwarte opakowanie gorgonzoli oraz kilka plasterków szynki, które zostały mi po wcześniejszym śniadaniu (robiłam tosty z gruszką, camembertem i szynką). Wybór był oczywisty – będzie makaron w sosie serowym, który wszyscy w domu lubimy bardzo. Lekkim urozmaiceniem miał być dodatek do makaronu kilku śliwek, które również prosiły się o wykorzystanie.

Pomysł wydawał się lekko ryzykowny, ale ostatecznie okazał się na tyle trafiony, że zjedliśmy wszystko do końca, a co ważne, bardzo nam to smakowało.

Ps. Zamiast śliwki, możesz wykorzystać tutaj również pokrojoną na duże kawałki gruszkę.

  • 250 g makaronu penne
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g sera gorgonzola
  • 150 g śmietanki 30%
  • 3-4 śliwki (miałam takie duże, okrągłe, nie wiem co to za odmiana)
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można dać więcej, ja wykorzystałam resztkę opakowania)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • płatki migdałowe, ziarna słonecznika lub dowolne orzechy – do posypania dania
  • sól, pieprz

Makaron w sosie serowym ze śliwkami:

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy (część wody można zostawić do sosu).

Szalotkę kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę oliwy i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojone na ćwiartki śliwki. Chwilę smażymy, mieszając.

Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy podzielony na kawałki ser gorgonzola oraz parmezan. Podgrzewamy, aż gorgonzola się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Posypujemy posiekaną natką.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron (i jeśli jest taka potrzeba, odrobinę wody, w której się gotował). Całość mieszamy. Dokładamy pokrojoną na kawałki szynkę szwarcwaldzką.

Przed podaniem posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, słonecznikiem lub dowolnymi orzechami.