Brownie ze śliwkami

Czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek, to fajny pomysł na jesienny wypiek do popołudniowej kawki czy herbaty.

To takie brownie ze śliwkami. Intensywnie czekoladowe i dosyć „ciężkie”. Bardzo dobre.

Ciasto:

  • 200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej)
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier puder – opcjonalnie

Masło roztapiamy na małym ogniu. Do gorącego dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minutki, po czym dokładnie mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy z masłem w jednolitą masę. Odstawiamy.

Jajka wraz z cukrem miksujemy przez kilka minut (aż do otrzymania jasnej, puszystej masy). Dodajemy roztopioną z masłem czekoladę, mieszamy do połączenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Składniki suche dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy do połączenia.

Ciasto wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Na wierzchu układamy przekrojone śliwki, oprószamy je szczyptą cynamonu.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (do tzw suchego patyczka).

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.