Sernik ze śliwkami

Wymarzyłam sobie żeby na weekend upiec sernik ze śliwkami… Na blogu co prawda jest już przepis na budyniowy sernik ze śliwkami, ale jest on dosyć „zbity”, a mnie tym razem chodziło o taki delikatny, mocno puszysty sernik.

No i zrobiłam. Puszysty i lekki, dzięki wykorzystaniu do masy serowej dodatkowej ilości ubitych na sztywno białek. Sernik wyszedł świetny, choć popełniłam błąd, nie podpiekając wcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc.

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120-130 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (wg potrzeby)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie gęsty, Wieluń z wiaderka)
  • 200 g cukru (u mnie zmieszany z erytrytolem; jeśli lubicie nieco słodsze serniki, można dodać go o 2-4 łyżki więcej)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 4 jajka + 3 białka

Dodatkowo:

  • około 1-1,3 kg śliwek
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 lub 3/4 i 1/4). Każdą część owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia.

Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Połówki śliwek rozkładamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w 180 stopniach (śliwki powinny nieco zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać).

Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy spód blaszki (21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika do wstępnego podpieczenia (na około 10-15 minut – ja tego nie zrobiłam i trochę żałowałam). Następnie podpieczone ciasto dokładnie posypujemy bułką tartą i wykładamy upieczone śliwki.

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, proszek budyniowy, śmietankę oraz 4 jajka. Miksujemy do połączenia.

W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek pozostałych z kruchego ciasta (można z 4, można tylko z 3, można też całkiem pominąć ten krok jeśli chcesz białka wykorzystać do czegoś innego). Delikatnie mieszając szpatułką, łączymy je z masą serową.

Masę serową wykładamy na ciasto ze śliwkami. Na wierzch ścieramy pozostałe schłodzone ciasto.

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy następnego dnia, po całkowitym przestudzeniu.

Inspiracja: domowy smak jedzenia