Sałatka z tortellini i kurczakiem

Pyszna sałatka, doskonała na co dzień i na większe okazje. Do jej przygotowania sprawdzi się drobne tortellini lub sacchettini (u mnie z serem). Pierożki wyjątkowo dobrze komponują się z doprawionym curry kurczakiem oraz warzywami. Sałatka jest pyszna.

  • 1 op. tortellini/sacchettini np z ricottą (250 g)
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielony imbir, papryka, curry)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 2 garście roszponki/rukoli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Tortellini/sacchettini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to mielona papryka słodka, szczypta imbiru, curry z młynka oraz sól i pieprz). Mięso skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni.

Czerwoną cebulę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Pomidorki kroimy na pół.

Kukurydze osączamy z zalewy.

Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy troszkę soku z cytryny oraz przyprawy – zioła prowansalskie, sól i pieprz, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.