Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem w śmietanowym sosie z dodatkiem pora, papryki i pomidora to pyszna propozycja obiadowa. Podana poniżej porcja przewidziana jest dla 3-4 osób (w zależności od apetytu ;)).
Całość jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania. Będzie jeszcze szybsza jeśli mięso pokroimy i odstawimy do zamarynowania wieczorem, dnia poprzedniego. Zamiast pomidorów świeżych można wykorzystać te z puszki, co również pozwoli zaoszczędzić kilka minut.
Gotowe, gorące jeszcze danie, posypujemy startym serem, który pod wpływem ciepła przyjemnie się roztapia.
na 3-4 porcje:
- 200-250 g makaronu penne
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 3 pomidory malinowe
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego żółtego sera np gouda lub mozzarella
- natka lub szczypiorek
- mielona papryka słodka i ostra
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Pora kroimy na półplasterki.
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia (ja początkowo nie mieszam mięsa, za to staram się, by było na patelni rozłożone równomiernie). Pod koniec dodajemy pokrojone warzywa (pora, paprykę i pomidory), smażymy dalej. Po kilku minutach zawartość patelni przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż pomidory się rozpadną, tworząc sos (w razie potrzeby można wlać na patelnię kilka łyżek wody). Dodajemy słodką śmietankę i gotujemy dalej (już bez przykrycia), aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.
Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i krótko gotujemy. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką lub szczypiorkiem.