Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem w śmietanowym sosie z dodatkiem pora, papryki i pomidora to pyszna propozycja obiadowa. Podana poniżej porcja przewidziana jest dla 3-4 osób (w zależności od apetytu ;)).

Całość jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania. Będzie jeszcze szybsza jeśli mięso pokroimy i odstawimy do zamarynowania wieczorem, dnia poprzedniego. Zamiast pomidorów świeżych można wykorzystać te z puszki, co również pozwoli zaoszczędzić kilka minut.

Gotowe, gorące jeszcze danie, posypujemy startym serem, który pod wpływem ciepła przyjemnie się roztapia.

na 3-4 porcje:

  • 200-250 g makaronu penne
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 3 pomidory malinowe
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g tartego żółtego sera np gouda lub mozzarella
  • natka lub szczypiorek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Pora kroimy na półplasterki.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia (ja początkowo nie mieszam mięsa, za to staram się, by było na patelni rozłożone równomiernie). Pod koniec dodajemy pokrojone warzywa (pora, paprykę i pomidory), smażymy dalej. Po kilku minutach zawartość patelni przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż pomidory się rozpadną, tworząc sos (w razie potrzeby można wlać na patelnię kilka łyżek wody). Dodajemy słodką śmietankę i gotujemy dalej (już bez przykrycia), aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.

Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i krótko gotujemy. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką lub szczypiorkiem.