Biszkopt orzechowy z brzoskwiniami i masą chałwową

Orzechowy biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce oraz masa chałwowa, przygotowana na śmietance i mascarpone. Właśnie do zrobienia takiego ciasta gorąco Cię dziś zachęcam. Jest PRZE-PYSZ-NE!

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • około 150 g cukru
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody lub rumu
  • 150-160 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 50 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe lub migdały)
  • 1 nieco kopiasta łyżka mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa chałwowa:

  • 330-400 ml śmietanki 36%
  • 200 g dobrej jakości chałwy waniliowej (wg mnie najlepsza to marki Koska)
  • 250 g serka mascarpone
  • opcjonalnie – cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej
  • posiekane orzechy/migdały do dekoracji

Biszkopt:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy mocno się spienią zaczynamy stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku, następnie wlewamy olej oraz rum/wodę.

Mielone orzechy łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz posiekanymi orzechami. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.

Biszkopt można nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny lub syropem z brzoskwiń (ja niczym nie nasączałam).

Galaretka z brzoskwiniami:

Brzoskwinie osączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do nasączenia biszkoptu lub przygotowania galaretki), kroimy w kostkę i odstawiamy na kilka minut na sito. Następnie brzoskwinie wykładamy na przestudzony biszkopt.

Galaretki rozpuszczamy w 3 – 3,5 szklanki gorącej wody (wodę można częściowo zastąpić syropem z brzoskwiń). Odstawiamy do stężenia.

Tężejącą galaretkę wykładamy na brzoskwinie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa chałwowa:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku (1-2 łyżki) oraz mascarpone, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietanki i mieszamy. Jeśli składniki ładnie się połączą, dodajemy do pozostałej śmietanki i miksujemy do połączenia, jeśli powstaną grudki, ponownie krótko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dopiero taką gładką żelatynę łączymy ze śmietaną i mascarpone.

Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy szpatułką.

Krem chałwowy wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy posiekanymi orzechami/migdałami.

Poniżej, gdy dodatkowo nasączyłam biszkopt syropem z brzoskwiń – nie był to najlepszy pomysł.

Inspiracja