Sałatka Mimoza

Sałatka warstwowa z makrelą z puszki. Można ją zrobić również z tuńczykiem.

Ziemniaki można zetrzeć lub pokroić w kostkę, podobnie jak marchewkę. Ja tym razem dałam starte, ale ostatecznie chyba jednak wolę pokrojone ziemniaki w sałatkach i tak też będę robić następnym razem.

  • 6-8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 4-5 jajek
  • cebula (u mnie 1 mała czerwona i 1/2 żółtej)
  • 2 puszki makreli w oleju
  • dymka
  • majonez
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy, wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości (uwaga! warzywa nie mogą się rozgotować). Po przestudzeniu obieramy.

Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek.

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę (jeśli cebula jest bardzo ostra, przelewamy ją na sicie dużą ilością wrzącej, a następnie zimnej wody).

W szklanej, niezbyt wysokiej, salaterce układamy warstwowo:

  • połowa ziemniaków startych na dużych oczkach tarki lub pokrojonych w kostkę + szczypta soli i pieprzu + 1-2 łyżki majonezu
  • odsączone z oleju i rozdrobnione widelcem kawałki makreli z puszki + łyżka majonezu
  • białka jaja, starte na dużych oczkach tarki
  • starta na tarce lub pokrojona w kostkę marchewka
  • posiekana cebula
  • druga część ziemniaków + szczypta soli i pieprzu + majonez
  • żółtka starte na małych oczkach + posiekana dymka