Sałatka Mimoza
Sałatka warstwowa z makrelą z puszki. Można ją zrobić również z tuńczykiem.
Ziemniaki można zetrzeć lub pokroić w kostkę, podobnie jak marchewkę. Ja tym razem dałam starte, ale ostatecznie chyba jednak wolę pokrojone ziemniaki w sałatkach i tak też będę robić następnym razem.
- 6-8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 4-5 jajek
- cebula (u mnie 1 mała czerwona i 1/2 żółtej)
- 2 puszki makreli w oleju
- dymka
- majonez
- sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości (uwaga! warzywa nie mogą się rozgotować). Po przestudzeniu obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek.
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę (jeśli cebula jest bardzo ostra, przelewamy ją na sicie dużą ilością wrzącej, a następnie zimnej wody).
W szklanej, niezbyt wysokiej, salaterce układamy warstwowo:
- połowa ziemniaków startych na dużych oczkach tarki lub pokrojonych w kostkę + szczypta soli i pieprzu + 1-2 łyżki majonezu
- odsączone z oleju i rozdrobnione widelcem kawałki makreli z puszki + łyżka majonezu
- białka jaja, starte na dużych oczkach tarki
- starta na tarce lub pokrojona w kostkę marchewka
- posiekana cebula
- druga część ziemniaków + szczypta soli i pieprzu + majonez
- żółtka starte na małych oczkach + posiekana dymka
Moje smaki – sądząc po składnikach, słyszałam że można zrobić z tuńczykiem, ale makrela bardziej mnie przekonuje
Dokładnie tak, też słyszałam o wersji z tuńczykiem, ale, że tuńczyka do sałatek wykorzystuję znacznie częściej niż makrelę, to postanowiłam spróbować właśnie z makrelą. Coś nowego na stole zawsze mile widziane 🙂
Pyszna sałatka 😀 Robiłam podobną, ale tej nazwy nie znałam.