Biszkopt z cytrynową pianką i musem mango

Lekkie, cytrynowe ciasto z musem mango. Przez konsystencję „ptasiego mleczka” doskonale będzie pasować, po wcześniejszym schłodzeniu, przede wszystkim jako letni wypiek. Natomiast dzięki wykorzystaniu polpy z mango z puszki, jest to jak najbardziej ciasto całoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim.

Na ciasto składa się cienki, jasny biszkopt, śmietanowo-jogurtowa pianka, usztywniona galaretką, oraz warstwa mango, również z dodatkiem galaretki.

Ciasto jest mięciutkie, delikatnie, piankowe. Słodkie, ale nie przesłodzone.

Koniecznie spróbujcie 🙂

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru drobnego
  • 75-80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju

Cytrynowa pianka:

  • 330 g śmietany kremówki 30 %
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 op. galaretki cytrynowej

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka gęstej polpy/przecieru z mango (np marki Vitasia)
  • 2 op. galaretki krystalicznej lub cytrynowej

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, chwilę miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną.

Ciasto wylewamy na blaszkę 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.

Cytrynowa pianka:

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej jogurt oraz przestudzoną, ale wciąż płynną galaretką.

Piankę cytrynową przekładamy (można zaczekać 2-3 minutki, aż pianka zacznie tężeć) na zimny biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Mus mango:

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Gdy galaretka zacznie lekko tężeć (kiedy nabierze „kisielowatej” konsystencji), łączymy ją z polpą mango, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Ponownie odstawiamy, aż nieco stężeje (2-3 minutki lub dłużej, wg potrzeby).

Masę wylewamy na stężałą cytrynową piankę.

Ciasto odstawiamy do lodówki.