Ciasto Cytrusowe

Jeżeli jesteś fanem/fanką słodko-kwaśnych wypieków, to koniecznie zapisz sobie ten przepis do wypróbowania. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a smakuje fantastycznie.

To biszkopt przełożony kremem budyniowym przygotowanym na soku pomarańczowym z pomarańczową galaretką na wierzchu. Jest przyjemnie orzeźwiające, po prostu pycha!

Biszkopt: Pieczemy 2 takie biszkopty:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru drobnego
  • 1-2 łyżki oleju
  • 80 g mąki tortowej

Krem pomarańczowy:

  • około 800 ml soku pomarańczowego (z kartonika)
  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • 3 szkl. wody

Biszkopt:


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę (80 g), delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21×32 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut.

W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.


Krem budyniowy:


Do garnuszka dajemy żółtka, proszek budyniowy oraz około 1/2 szklanki soku pomarańczowego. Całość dokładnie mieszamy rózgą lub widelcem (nie powinno być żadnych grudek).

Pozostały sok wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier. Podgrzewamy.

Na gotujący się sok wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do połączenia.


Galaretka:


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do stężenia.


Składanie ciasta:


Na biszkopt wykładamy mniej więcej połowę pomarańczowego kremu budyniowego, wyrównujemy. Dajemy drugi biszkopt. Smarujemy go pozostałym kremem budyniowym. Na wierzch dajemy tężejącą galaretkę.

Odstawiamy do schłodzenia.


Inspiracja: domowysmakjedzenia.pl/2024/04/23/ciasto-cytrusek/