Sałatka ziemniaczana z fetą

Prosta sałatka ziemniaczana. Idealna na kolację, jako dodatek do dań z grilla czy składnik letniego obiadu.

Od kiedy dowiedziałam się, że ugotowane ziemniaki warto jeść po schłodzeniu (chodzi o skrobię oporną), tym chętniej szykuję ziemniaczane sałatki i odkładam je przed podaniem na 12 godzin do lodówki.

  • około 800 g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 170 g sera sałatkowo-kanapkowego typu Favita lub, jeśli lubisz, prawdziwa feta
  • szczypiorek
  • koperek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki musztardy (dałam po 1 łyżeczce sarepskiej i francuskiej, z ziarnami gorczycy)
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Ser feta/favita kroimy w drobną kostkę.

Koperek i szczypiorek drobno siekamy.

Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

W misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy sos, mieszamy.