Tortilla z kurczakiem i szpinakiem

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem w wersji pomidorowo-śmietankowej, z sosem na bazie śmietankowego serka kanapkowego oraz koncentratu pomidorowego.

  • 3 tortille
  • 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie przyprawa do shoarmy)
  • około 80 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80-100 g serka kanapkowego, śmietankowego (typu Almette)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • około 100 g tartego sera (np mozzarelli)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Tortilla z kurczakiem i szpinakiem – krok po kroku:

Polędwiczki z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami, następnie smażymy na rozgrzanej oliwie.

Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Krótko smażymy.

Dokładamy szpinak, smażymy przez chwilę (aż szpinak zwiędnie).

Następnie dodajemy koncentrat z serkiem kanapkowym.

Podgrzewamy całość aż utworzy się jednolity sos.

Na koniec dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy przez około 1 minutkę i zdejmujemy z palnika.

Gotowe nadzienie rozdzielamy pomiędzy 3 tortille, każdą posypujemy garścią tartego sera

Tortille zwijamy jak krokiety. Obsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni.