Brownie z kajmakowym sernikiem

Ciasto kakaowe, jak ciasto (może nie do końca wyszło mi jak należy). ale masa serowa – totalny sztos. Po spróbowaniu przyznam, że przemknęło mi przez myśl, by nie wylewać jej na ciasto, tylko zjeść prosto z garnka. Jak widzicie, ostatecznie jednak nie uległam pokusie 😉

PS. Zdjęcia tego ciasta znalazłam w starych szkicach na blogu, a sam przepis wypróbowałam już kilka lat temu.

Inspiracja

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masy krówkowej (kajmaku) z puszki
  • 100 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Polewa:

  • 50-70 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • garść orzeszków ziemnych solonych

W garnku umieszczamy masło oraz masło orzechowe, podgrzewamy całość, do połączenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao oraz połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do połączenia. Lekko studzimy.

Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do znacznego zwiększenia objętości). Wolnym strumieniem wlewamy lekko ciepłą masę czekoladową, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz zmielone orzeszki, mieszamy.

Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-40 minut (ja wyjęłam po 30 minutach).

Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


W garnku o grubym dnie umieszczamy masło, masło orzechowe oraz kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy twaróg śmietankowy. Podgrzewamy, aż do zagotowania, często mieszając i pilnując by masa się nie przypaliła.

Jajka mieszamy w garnuszku z proszkiem budyniowym. Wlewamy do garnka z masą serową, dokładnie mieszamy i podgrzewamy dalej, aż masa kilkukrotnie zabulgocze. Nie zapominamy o mieszaniu.


Jeden z blatów czekoladowych ponownie umieszczamy w blaszce. Rozprowadzamy na nim połowę masy serowo-kajmakowej. Przykrywamy drugim blatem. Rozprowadzamy resztę masy. Wyrównujemy. Powierzchnię przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia.


Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do rozpuszczenia.

Przygotowaną polewą dekorujemy wierzch serniczka. Posypujemy posiekanymi orzeszkami.