Kotleciki drobiowo-warzywne z sosem tzatziki

Propozycja na smaczny obiad, zwłaszcza gdy dni są już ciepłe, i nie ma się ochoty na ciężkie potrawy, ale nie jest jeszcze na tyle upalnie, że można sobie pozwolić na odpalenie piekarnika.

Pieczone kotleciki drobiowe z posiekanymi warzywami podałam dla siebie razem z roszponką i tzatzikami. Moje chłopaki dodatkowo mieli porcję frytek. Obiad bardzo nam smakował.

na 3 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone z indyka)
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • około 1/2 małej lub 1/4 większej cukinii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • suszony imbir
  • 2 łyżki otrębów pszennych + 1 łyżka sezamu (u mnie czarny sezam)
  • sól, pieprz

tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1-2 zielone ogórki
  • kilka listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • pęczek dymki/szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem oraz mielonym imbirem, mieszamy.

Papryki oraz cukinię kroimy w dość drobną kostkę. Warzywa dodajemy do masy mięsnej wraz z jajkiem, pokruszoną fetą oraz natką pietruszki. Mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie 9 sztuk). Obtaczamy je w mieszaninie otrębów i sezamu i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

Tzatziki:

Ogórka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dokładnie odciskamy. Mieszamy z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, mięta i bazylią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz przyprawy: szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz.

Inspiracja: Dieta w IO. M. Makarowska, D.Musiałowska