Omleto-tortilla z pomidorem i szynką

Kolejny pomysł na przygotowanie omletu w tortilli to pyszna omleto-tortilla z szynką i pomidorem. Niestety ten sposób jest nieco mniej estetyczny od tortilli z omletem i boczkiem, gdyż pomidor lubi puszczać soki i nieco brudzi patelnię (co widoczne jest na samej tortilli), ale jeśli chodzi o smak, to moim zdaniem obie propozycje są równie smaczne i zasługują na uwagę.

  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • około 80 g ulubionej szynki
  • 3 plasterki sera cheddar
  • 1 cebulka dymka
  • 1 tortilla
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa w spreju

Omleto-tortilla z szynką i pomidorem – sposób wykonania:


Pomidora kroimy na plastry, obsmażamy na patelni spryskanej oliwą w spreju.

Powierzchnię całej patelni posypujemy pokrojoną w kostkę szynkę

Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami z przyprawami (granulowany czosnek, szczypta soli i pieprzu).

Następnie omlet posypujemy posiekaną dymką (zielona część). Rozkładamy plastry sera.

Przykładamy do tego placek tortilli.

Jak się przypiecze, odwracamy na drugą stronę i podgrzewamy jeszcze 1-2 minutki. Przed podaniem składamy na pół i kroimy na pół.

Uwagi: przed złożeniem omletu na pół można posypać go jeszcze ulubionymi kiełkami, świeżym szpinakiem, roszponką lub rukolą.