Sałatka z jajkiem i kiszonym ogórkiem
To niezwykle prosta do przygotowania i smaczna sałatka. Fajnie się sprawdzi w roli sałatki śniadaniowe czy na kolację.
Składa się z sałaty lodowej, jajek, czerwonej cebuli oraz ogórków – kiszonych i konserwowych. Do tego sos majonezowo-musztardowy oraz prażone ziarenka słonecznika.
Sałatka jest lekka, delikatnie chrupiąca, przyjemnie kwaśna od kiszonych ogórków. Dla mnie pyszna. Spróbuj i Ty 🙂
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 3 jajka
- 1 czerwona cebula
- 3-4 kiszone ogórki
- 3 małe konserwowe ogórki
- garść ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- odrobina soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie większą ilością wrzącej wody i od razu przelewamy zimną wodą.
Ogórki kiszone i konserwowe kroimy na półplasterki (jeśli ogórki są duże, można pokroić w kostkę).
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ziołami oraz solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce (jajka oraz słonecznik dodajemy na końcu, delikatnie mieszamy).