Sałatka z jajkiem i kiszonym ogórkiem

To niezwykle prosta do przygotowania i smaczna sałatka. Fajnie się sprawdzi w roli sałatki śniadaniowe czy na kolację.

Składa się z sałaty lodowej, jajek, czerwonej cebuli oraz ogórków – kiszonych i konserwowych. Do tego sos majonezowo-musztardowy oraz prażone ziarenka słonecznika.

Sałatka jest lekka, delikatnie chrupiąca, przyjemnie kwaśna od kiszonych ogórków. Dla mnie pyszna. Spróbuj i Ty 🙂

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 3 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 3 małe konserwowe ogórki
  • garść ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • odrobina soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie większą ilością wrzącej wody i od razu przelewamy zimną wodą.

Ogórki kiszone i konserwowe kroimy na półplasterki (jeśli ogórki są duże, można pokroić w kostkę).

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ziołami oraz solą i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce (jajka oraz słonecznik dodajemy na końcu, delikatnie mieszamy).