Sałatka z burratą

Przepyszna, prosta, lekka i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem i burratą. Doskonale smakuje sama w sobie lub jako dodatek do obiadu czy nawet do mięs z grilla.

Spróbuj koniecznie!

Jako, że jest to sałatka w głównej mierze warzywna, to od głównych składników zależy finalny smak. Wybierz najlepsze warzywa jakie można 😉 Super będzie jeśli ogórek i papryka będą chrupiące i soczyste, a pomidorki słodkie 🙂

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 zielony ogórek
  • 1 żółta papryka
  • 1 kulka burraty
  • posiekana dymka
  • kilka listków bazylii

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz

Pomidorki kroimy na pół. Pomidora kroimy w grubą kostkę.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.

Paprykę (bez gniazda nasiennego) również kroimy w kostkę.

Dymkę oraz kilka listków bazylii drobno siekamy.

W słoiczku umieszczamy składniki sosu, zakręcamy go i porządnie potrząsamy, aż do uzyskania sosu o aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

Warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki burratę (ją też można skroić odrobiną sosu oraz posypać pieprzem).