Sałatka z burratą
Przepyszna, prosta, lekka i wiosenna sałatka z pomidorami, ogórkiem i burratą. Doskonale smakuje sama w sobie lub jako dodatek do obiadu czy nawet do mięs z grilla.
Spróbuj koniecznie!
Jako, że jest to sałatka w głównej mierze warzywna, to od głównych składników zależy finalny smak. Wybierz najlepsze warzywa jakie można 😉 Super będzie jeśli ogórek i papryka będą chrupiące i soczyste, a pomidorki słodkie 🙂
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor malinowy
- 1 zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 kulka burraty
- posiekana dymka
- kilka listków bazylii
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól, pieprz
Pomidorki kroimy na pół. Pomidora kroimy w grubą kostkę.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę.
Paprykę (bez gniazda nasiennego) również kroimy w kostkę.
Dymkę oraz kilka listków bazylii drobno siekamy.
W słoiczku umieszczamy składniki sosu, zakręcamy go i porządnie potrząsamy, aż do uzyskania sosu o aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki burratę (ją też można skroić odrobiną sosu oraz posypać pieprzem).