Drobiowe pulpety z sezamem
Ostatnio dosyć często pojawiają się u mnie na talerzu drobiowe pulpety. Najczęściej sięgam po przepis na pulpety w sosie z kiszonym ogórkiem (uwielbiam!) czy też pulpety w sosie koperkowym. Nie tak dawno dodałam też nowy przepis na pyszne parmezanowe pulpety z piekarnika, które również mocno nam zasmakowały. Myślę, że śmiało mogę napisać, że jesteśmy fanami tych mięsnych kuleczek 😉
Chcąc jednak przygotować tym razem coś innego, zdecydowałam się na dosyć ciekawe i nietypowe połączenie dodatków. W moich pulpetach znalazły się bowiem i sos sojowy i odrobina miodu i szczypta cynamonu. Pulpeciki wyszły zdecydowanie inne w smaku, takie mocno nietypowe. Mojemu mężowi smakowały bardzo, ja natomiast finalnie uznałam, że wolę powyższe, bardziej tradycyjne połączenia 😉
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki miodu
- mielony imbir
- granulowany czosnek
- mielona papryka słodka
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- sezam
- oliwa
Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia.
Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, posiekaną drobno cebulę, granulowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód oraz przyprawy: imbir, mieloną paprykę, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz.
Z mięsnej masy formujemy małe pulpeciki. Smażymy je, ze wszystkich stron do zarumienienia, na średnim ogniu (jeśli moc palnika będzie zbyt duża, mięso przypali się, zanim zdąży dojść w środku). Od razu po zdjęciu z patelni posypujemy je ziarnami sezamu.