Kurczak z warzywami

Kurczak z brokułem, cebulą i papryką w słodkim sosie. Podałam go razem z makaronem chow mein, ale sprawdzi się tutaj również ugotowany na sypko ryż.

Kurczaka obtaczamy w skrobi ziemniaczanej, smażymy z warzywami, a następnie zalewamy sosem, również z dodatkiem skrobi. Dodatek ten sprawia, że uzyskujemy gęsty sos, który pokrywa wszystkie składniki. Sos jest z dodatkiem cukru, i wyraźnie czuć tę słodycz w całym daniu.

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • granulowany czosnek
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sos:

  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mirinu (ja pominęłam)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (opcjonalnie octu jabłkowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Brokuł dzielimy na małe różyczki, wrzucamy je na około 4-5 minut do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody. Odcedzamy.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy szczyptą soli, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz szczyptą mielonego imbiru. Mieszamy. Posypujemy skrobią, tak by mniej więcej każdy kawałek był w niej obtoczony.

Składniki na sos mieszamy ze sobą.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy kurczaka (najlepiej zrobić to w 2 partiach) i smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony (kurczaka odkładamy na bok, i smażymy drugą partię, odkładamy).

Na patelni ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie dokładamy paprykę, a po chwili również brokuły. Smażymy, często mieszając, do miękkości. Na koniec na patelnię dodajemy kurczaka oraz wlewamy sos. Gotujemy wszystko razem, aż składniki pokryją się sosem.

Podajemy solo lub z ugotowanym ryżem lub makaronem (najlepiej chow mein).