Sacchettoni/Tortellini z groszkiem i tuńczykiem

Błyskawiczna propozycja na pyszne danie z pierożkami tortellini lub sacchettoni, zielonym groszkiem oraz tuńczykiem.

Połączenie groszku z sosem śmietanowym oraz kawałkami tuńczyka zdecydowanie należy do naszych ulubionych. Do tej pory podawałam taki sos z makaronem, ale opcja z tortellini/sacchettoni jest jeszcze lepsza. To super szybkie i pyszne danie dla 2-3 osób.

Mój mąż kiedy coś mocno mu smakuje zwykle powtarza to kilka razy…. tutaj nawet nie zliczę ile razy mówił, że pycha 🙂

  • 250 g tortellini lub sacchettoni (u mnie to drugie, z nadzieniem serowym)
  • 1 cebula
  • 1 szkl. zielonego groszku mrożonego
  • 2/3 szkl. bulionu
  • 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • sól, pieprz
  • olej/masło

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i dodajemy zielony groszek. Gotujemy na małym ogniu przez około 6-7 minut.

Mąkę rozrabiamy w około 1/2 szklanki zimnej wody, łączymy ją ze słodką śmietanką, wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze 2-3 minutki, do zgęstnienia. Do gęstego sosu śmietanowego dodajemy osączonego i rozdrobnionego tuńczyka.

Tortellini/sacchettoni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.