Pasta z makreli z jajkami i ogórkiem
Pasta z makreli z jajkami i ogórkiem to moja ulubiona pasta z wykorzystaniem właśnie tej ryby.
Ta pasta to dla mnie taki kulinarny pewniak. Robię ją wtedy, gdy chcę czegoś smacznego, ale bez wielkiego kombinowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i nagle na stole ląduje miseczka pełna kremowej, aromatycznej pasty, która znika szybciej, niż planowałam. Idealna, kiedy domowa kuchnia ma być prosta i dobra, po prostu.

- 1 op. filetu z wędzonej makreli (lub wędzona makrela w całości)
- 2-3 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
- posiekana dymka/szczypiorek
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
- sól, pieprz
Pasta z makreli z jajkami i ogórkiem – wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, po obraniu kroimy je w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem.
Kiszone ogórki kroimy w dosyć drobną kostkę.
Filet z makreli dzielimy na mniejsze kawałki (usuwamy skórę i ości).
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną dymką (lub mieszamy ją wcześniej z pozostałymi składnikami).














