Makaron z kiełbasą i cukinią w pomidorowym sosie
Ostatnio zrobiłam takie pyszne danie obiadowe, które w pewnym stopniu przypominało mi leczo z makaronem 😉
A, że leczo bardzo lubimy, również i to danie bardzo nam smakowało.
Mamy tutaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, sos pomidorowy oraz cukinię. Ja podałam to z makaronem, ale równie dobrze sprawdzi się też ryż.
Na 4 porcje:
- 200-250 g makaronu np penne
- 1 cebula
- 400 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów (u mnie z czosnkiem)
- 250 ml bulionu
- 2 cukinie
- płatki chili
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan
Cebulę kroimy w kostkę.
Cukinię kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy na półplasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy kiełbasę i smażymy aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie na patelnię dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, do zgęstnienia sosu. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, dodajemy cukinię i gotujemy dalej jeszcze przez kilka minut (do pożądanej miękkości cukinii).
Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz szczyptą płatków chili, mieszamy.
Podajemy posypane tartym parmezanem.