Babka Cytrynowa ze Sprite’m

Babka cytrynowa z dodatkiem cytrynowego, gazowanego napoju. Wilgotna i smaczna.

  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • skóra otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 3/4 szklanki Sprite

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Cytrynę dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

Skórkę z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, a sok łączymy ze Sprite’m


Miękkie masło wraz z cytrynowym cukrem miksujemy przez kilka minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po 1 jajku (na tym etapie masa może wydawać się zwarzona, konsystencja się poprawi po dodaniu mąki).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją stopniowo, po 2-3 łyżki, na zmianę z gazowanym napojem i sokiem z cytryny (zaczynamy i kończymy na mące). Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do silikonowej formy (tradycyjną należy wpierw natłuścić i oprószyć mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie przez około 50-55 minut, ale myślę, że mogłam jej dać jeszcze dodatkowe 5 minut).

Wierzch babki można dowolnie udekorować, oprószyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą.