Warstwowa sałatka wielkanocna
Ciekawa sałatka warstwowa, składająca się z warstwy podsmażonych pieczarek, szynki, brokułu i jajek. Będzie idealnym wyborem sałatki na Wielkanoc.
Sałatka pięknie wygląda podana w szklanej salaterce. Najlepiej sprawdzi się taka niezbyt wysoka lub średniego rozmiaru miska.
- około 400-500 g pieczarek
- 1 duża żółta cebula
- 1 brokuł
- 200-240 g szynki konserwowej
- 5-6 jajek
- 1 łyżka posiekanej natki
- majonez
- mielona papryka
- sól, pieprz
- posiekana dymka
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach, a żółtka na drobnych oczkach tarki. Zarówno białka jak i żółtka łączymy z niewielką ilością majonezu.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Po przestudzeniu drobno siekamy. Łączymy z 1-2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu.
Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej słodkiej papryki. Po przestudzeniu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz 1 niepełną łyżkę majonezu.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
W szklanej salaterce układamy warstwowo:
- pieczarki z cebulą
- szynka
- białka jajek z majonezem
- brokuł z majonezem
- żółtka jajek z majonezem
- posiekana dymka
Inspiracja: http://eatmefitme.pl/2016/02/warstwowa-salatka-z-jajkiem-i-szynka-na-wielkanocny-stol.html