Przekąska z ciasta francuskiego z sałatką ryżową
Sałatka ryżowa w koszyczkach z ciasta francuskiego…. A może koszyczki z sałatką? 😉 Zastanawiałam się, która nazwa jest lepsza, ale tak naprawdę obie świetnie pasują 😉
Jedno jest pewne, bez względu na nazwę, jest to świetna przekąska imprezowa. Ucieszy zarówno oczy, jak i podniebienie.
Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam całość kiełkami, odrobiną kawioru oraz surimi w kształcie krewetki. I to był strzał w 10! Koszyczki zniknęły w mgnieniu oka.
Zróbcie je jako imprezową przekąskę. To będzie HIT każdej imprezy. Gwarantuję 🙂
Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Wykorzystując 1 kubeczek krewetek-surimi, przekrójcie je wzdłuż na pół.
Sałatka:
- 50 g ryżu np basmati
- 2 krążki ananasa
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 1-2 łyżki majonezu
- przyprawa curry
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym
- kawior – opcjonalnie
- ulubione kiełki, u mnie groszek czepny
Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółeczka. Umieszczamy je w lekko natłuszczonej olejem formie na muffiny. Wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia, przez około 15-20 minut.
Gorące babeczki wyjmujemy z formy i od razu dociskamy środek (u mnie trzonkiem wałka), aby utworzyć „koszyczek”. Boki powinny pozostać nienaruszone.
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ananasa odsączamy z zalewy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobniutką kostkę.
Ugotowany ryż łączymy z ananasem i odsączoną kukurydzą. Dodajemy majonez wymieszamy z przyprawą curry, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Przygotowaną sałatką wypełniamy koszyczki z ciasta francuskiego.
Wierzch dowolnie ozdabiamy – np przekrojonym surimi (u mnie w kształcie krewetki), odrobiną kawioru i ulubionymi kiełkami. Zamiast kawioru możesz „wbić” w sałatkę ćwiartkę ananasa.