Przekąska z ciasta francuskiego z sałatką ryżową

Sałatka ryżowa w koszyczkach z ciasta francuskiego…. A może koszyczki z sałatką? 😉 Zastanawiałam się, która nazwa jest lepsza, ale tak naprawdę obie świetnie pasują 😉

Jedno jest pewne, bez względu na nazwę, jest to świetna przekąska imprezowa. Ucieszy zarówno oczy, jak i podniebienie.

Jedną z moich ulubionych sałatek postanowiłam podać w niecodziennym wydaniu, bo w koszyczkach z ciasta francuskiego. Udekorowałam całość kiełkami, odrobiną kawioru oraz surimi w kształcie krewetki. I to był strzał w 10! Koszyczki zniknęły w mgnieniu oka.

Zróbcie je jako imprezową przekąskę. To będzie HIT każdej imprezy. Gwarantuję 🙂


Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Wykorzystując 1 kubeczek krewetek-surimi, przekrójcie je wzdłuż na pół.

Sałatka:

  • 50 g ryżu np basmati
  • 2 krążki ananasa
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 1-2 łyżki majonezu
  • przyprawa curry
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 op. ciasta francuskiego xxl
  • 1-2 op. surimi w kształcie krewetek, u mnie w oleju czosnkowym
  • kawior – opcjonalnie
  • ulubione kiełki, u mnie groszek czepny

Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółeczka. Umieszczamy je w lekko natłuszczonej olejem formie na muffiny. Wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia, przez około 15-20 minut.

Gorące babeczki wyjmujemy z formy i od razu dociskamy środek (u mnie trzonkiem wałka), aby utworzyć „koszyczek”. Boki powinny pozostać nienaruszone.


Ryż dokładnie płuczemy na sicie, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Ananasa odsączamy z zalewy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobniutką kostkę.

Ugotowany ryż łączymy z ananasem i odsączoną kukurydzą. Dodajemy majonez wymieszamy z przyprawą curry, solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Przygotowaną sałatką wypełniamy koszyczki z ciasta francuskiego.

Wierzch dowolnie ozdabiamy – np przekrojonym surimi (u mnie w kształcie krewetki), odrobiną kawioru i ulubionymi kiełkami. Zamiast kawioru możesz „wbić” w sałatkę ćwiartkę ananasa.