Sałatka warstwowa z brzoskwiniami

Smaczna i pięknie prezentująca się sałatka warstwowa to obowiązkowy punkt imprezowego czy świątecznego menu.

Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki warstwowe, a sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami jest kolejną propozycją do kolekcji.

Sałatka cieszy oko słoneczną barwą. Jest smaczna, aczkolwiek wiem, że część osób niekoniecznie lubi owoce w sałatkach. Jeśli lubisz, spróbuj jej koniecznie.

  • 1 szkl. ryżu (parboiled/basmati)
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • ulubione przyprawy (u mnie to mielona papryka słodka i ostra, szczypta curry, szczypta imbiru oraz sól i pieprz).
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży lub 2 małe pory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 120 g sera gouda
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • zioła prowansalskie
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.

Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Pora kroimy na półplasterki lub w kostkę. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Odstawiamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą, pieprzem i szczypta cukru pudru.


Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:

  • połowa ryżu
  • kurczak
  • 2 łyżki sosu
  • kukurydza
  • por
  • papryka
  • reszta ryżu
  • pozostały sos
  • ser żółty
  • brzoskwinie