Sałatka warstwowa z brzoskwiniami
Smaczna i pięknie prezentująca się sałatka warstwowa to obowiązkowy punkt imprezowego czy świątecznego menu.
Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki warstwowe, a sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami jest kolejną propozycją do kolekcji.
Sałatka cieszy oko słoneczną barwą. Jest smaczna, aczkolwiek wiem, że część osób niekoniecznie lubi owoce w sałatkach. Jeśli lubisz, spróbuj jej koniecznie.
- 1 szkl. ryżu (parboiled/basmati)
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- ulubione przyprawy (u mnie to mielona papryka słodka i ostra, szczypta curry, szczypta imbiru oraz sól i pieprz).
- 1 czerwona papryka
- 1 duży lub 2 małe pory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka brzoskwiń
- 120 g sera gouda
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- zioła prowansalskie
- 1/4 łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy.
Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Pora kroimy na półplasterki lub w kostkę. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą. Odstawiamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą, pieprzem i szczypta cukru pudru.
Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:
- połowa ryżu
- kurczak
- 2 łyżki sosu
- kukurydza
- por
- papryka
- reszta ryżu
- pozostały sos
- ser żółty
- brzoskwinie
Sałatka jest po prostu przepyszna, mój nowy nr1 na imprezy. Nawet mój stary który psioczył, że jak to brzoskwinia w salatce się zajadał.
Ale świetna wiadomość! Dziękuję bardzo 🙂
Ta brzoskwinia to taka przysłowiowa „wisienka na torcie” 😀