Muffinki marchewkowe z krówką
Pyszne i wilgotne muffinki marchewkowe. Jeśli lubisz nieprzyzwoicie słodkie desery, do środka muffinki dodatkowo wciśnij krówkę mleczną 🙂
Moje dziecko nie mogło się tych muffinek nachwalić.
- 3 średniej wielkości marchewki (260 g po obraniu i starciu na drobnych oczkach)
- 3/4 szkl. oleju
- 3 jajka
- 170 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 op. Krówek
W dużej misce umieszczamy startą na drobnych oczkach tarki marchewkę (waga podana jest już startej marchewki). Dodajemy jajka, cukier oraz olej, mieszamy łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem oraz szczyptą soli. Składniki mieszamy łyżką, do połączenia.
Formę do muffinów wypełniamy papilotkami. Do każdej dajemy po 1 łyżce ciasta. Na środek dajemy krówkę i przykrywamy małą porcją ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 22-25 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 16 muffinek.