Sałatka cebulowa z marchewką, jajkiem i ogórkami

To już trzecia odsłona sałatki cebulowej na blogu. Pozostałe dwie bardzo lubię i z przyjemnością do nich wracam, zwłaszcza w okresie jesienno-zimnowym.

Dzisiejsza sałatka również kojarzy mi się z takimi jesiennymi klimatami – składa się z marynowanej w zalewie cebuli, marchewki, ogórka konserwowego oraz jajek.

Zawsze piszę, byście do tego typu sałatek wykorzystali małe cebule – jest przy ich krojeniu nieco więcej „zabawy”, ale takie drobne piórka zdecydowanie lepiej się tutaj sprawdzają.

Sałatka ma głęboki, słodko-kwaśny smak. Ja ją bardzo lubię.

  • około 800-900 g cebuli, najlepiej małe sztuki
  • 500-600 g marchewki
  • 6 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2-3 łyżki majonezu (najlepiej kielecki)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Zalewa:

  • 2 szkl. wody
  • 2/3 szkl. cukru (u mnie zmieszany z erytrytolem)
  • około 1/2 szkl. octu
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki soli

Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Składniki zalewy doprowadzamy w dużym garnku do wrzenia. Dodajemy cebulę i gotujemy na malutkim ogniu (zalewa nie musi „bulgotać”, u mnie 3 poziom palnika na 9) przez około 20 minut. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Marchewkę gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną, szczyptą granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.