Sałatka cebulowa z marchewką, jajkiem i ogórkami
To już trzecia odsłona sałatki cebulowej na blogu. Pozostałe dwie bardzo lubię i z przyjemnością do nich wracam, zwłaszcza w okresie jesienno-zimnowym.
Dzisiejsza sałatka również kojarzy mi się z takimi jesiennymi klimatami – składa się z marynowanej w zalewie cebuli, marchewki, ogórka konserwowego oraz jajek.
Zawsze piszę, byście do tego typu sałatek wykorzystali małe cebule – jest przy ich krojeniu nieco więcej „zabawy”, ale takie drobne piórka zdecydowanie lepiej się tutaj sprawdzają.
Sałatka ma głęboki, słodko-kwaśny smak. Ja ją bardzo lubię.
- około 800-900 g cebuli, najlepiej małe sztuki
- 500-600 g marchewki
- 6 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- 2-3 łyżki majonezu (najlepiej kielecki)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 2/3 szkl. cukru (u mnie zmieszany z erytrytolem)
- około 1/2 szkl. octu
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki soli
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Składniki zalewy doprowadzamy w dużym garnku do wrzenia. Dodajemy cebulę i gotujemy na malutkim ogniu (zalewa nie musi „bulgotać”, u mnie 3 poziom palnika na 9) przez około 20 minut. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Marchewkę gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną, szczyptą granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.