Placuszki ze skyru z jabłkiem
Placuszki ze skyru z dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę jabłka, to fajna propozycja na śniadanie, kolację czy pomysł na drugie śniadanie do szkolnej śniadaniówki.
- 300 g skyru naturalnego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki erytrytolu (lub 1-2 łyżki cukru)
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 małego jabłka
- oliwa
Jajka mieszamy za pomocą rózgi kuchennej z jogurtem. Dodajemy cukier/erytrytol, szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia. Za pomocą łyżki nabieramy porcję ciasta (1 łyżka=1 placuszek) i smażymy na niewielkim ogniu, z obu stron do zezłocenia.